Huid- en Laserkliniek
Erkende huidtherapeut
Vergoed door zorgverzekeraar

Littekentherapie

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich hersteld na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, een operatie, een ziekte of een huidprobleem. Meestal geeft een litteken weinig problemen, maar in sommige gevallen kan een litteken ook rood, verdikt en erg pijnlijk zijn. Ieder litteken is anders, profileert zich anders en vertelt zijn eigen verhaal. Afhankelijk van de grootte, het uiterlijk en de lokalisatie, kan een litteken leiden tot ernstige cosmetische en psychosociale problemen.

Hoewel littekens nooit helemaal te verwijderen zijn, kan de huidtherapeut in de meeste gevallen wel een bijdrage leveren aan zowel het verminderen van de bijkomende klachten van het litteken als het uiterlijk vertoon van het litteken, waardoor het minder opvalt.

Gratis intakegesprek

Tijdens een vrijblijvend intakegesprek bespreken we samen uw wensen en verwachtingen omtrent het litteken. Afhankelijk van het soort litteken, de lokalisatie, uw klachten en uw huidskleur wordt de meest geschikte behandeling geadviseerd door onze huidtherapeut. De huidtherapeut stelt hierbij een persoonlijk behandelplan op en zal u de benodigde adviezen meegeven.

De behandeling

Afhankelijk van het soort litteken hanteren wij diverse behandelingen:

  • Littekenmassage
  • Medical taping
  • Littekencrème
  • Microneedling
  • Chemische peeling

Littekenmassage

Een litteken kan behoorlijk wat klachten met zich meebrengen. Littekens kunnen gaan trekken, verkleven, vastzitten, irriteren of dik worden. Dit kan resulteren in een vorm van bewegingsbeperking en daarnaast kan er pijn ontstaan. Door middel van littekenmassage kunnen we het litteken soepeler krijgen. Een littekenmassage verbetert de stofwisseling van de huid, normaliseert de huidmobiliteit en verbetert de elasticiteit,  waardoor ook de pijn zal verminderen. Littekenmassages worden vaak toegepast bij littekens na een operatie, bijvoorbeeld na een borstreconstructie naar aanleiding van borstkanker.

Medical taping

Verkleefde littekens, verse littekens, maar ook oudere littekens kunnen uitstekend behandeld worden middels medical taping. Medical taping is een mooie toevoeging op onze littekenmassages. De genezing zal sneller verlopen en daarnaast zorgt de tape voor een soepelere huid. Ook zorgt de tape voor een liftende werking, waardoor pijn verminderd wordt en heeft de tape een positief effect op de lymfebanen in het lichaam. Deze behandeling passen we daarom ook vaak toe bij de behandeling van lymfoedeem.

Littekencrème

Zodra de wond dicht en genezen is, adviseren wij uit voorzorg een littekencrème te gebruiken, bijvoorbeeld Alhydran. Alhydran bevordert het herstel van de huid. De hydraterende werking is de belangrijkste eigenschap van de crème, aangezien een beschadigde huid veel vocht verliest. Alhydran beperkt het vochtverlies en onttrekt vocht uit de diepere huidlagen. Hierdoor zal de huid beter herstellen en zal het litteken vlakker en soepeler aanvoelen.

Vergoeding

Voor de behandeling van (acne)littekens kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit uw zorgverzekeraar. Raadpleeg uw polisvoorwaarden en informeer bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding.