Huid- en Laserkliniek
Erkende huidtherapeut
Vergoed door zorgverzekeraar

Oedeemtherapie

Veel mensen hebben wel eens last van een vochtophoping in het lichaam, bijvoorbeeld bij een ontsteking of na een operatie. Het lymfevatenstelsel in ons lichaam zorgt voor de afvoer van het vocht in ons lichaam en heeft hierdoor een belangrijke functie. Wanneer het lymfesysteem beschadigd of onderbroken is, wordt het afvoersysteem van het vocht geblokkeerd en kan er een ophoping van vocht ontstaan. Er ontstaat dan een zwelling op de plek bij de aandoening, dit noemen we oedeem. Oedeemvorming kan zorgen voor een zwaar, gespannen en soms pijnlijk gevoel.

Vormen van oedeem

De vorming van oedeem is vaak het gevolg van een andere aandoening. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende vormen van een abnormale vochtophoping. Lymfoedeem is een van de vormen van oedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan als gevolg van een andere aandoening (secundaire lymfoedeem), bijvoorbeeld oedeem in de arm na een borstoperatie. Veneus oedeem is ook een veel voorkomende vorm van een vochtophoping. Dit wordt meestal veroorzaakt door vaatwand zwakte en komt voornamelijk voor in de benen. Ook lipoedeem (vet- en vochtophoping) is een vorm van oedeem die voornamelijk in de benen voorkomt. In de meeste gevallen zie je een combinatie van verschillende soorten oedeem.

De behandeling

Onze oedeem behandelingen hebben als doel het oedeem te verminderen. Bij Huidzorg Westland hanteren wij de volgende behandelmethodes:

  • Voorlichting en advies
  • Manuele lymfedrainage: speciale massagetechniek die de afvoer van oedeem bevordert.
  • Lymfetaping: als ondersteuning van de behandelingen. Tape zorgt voor een verbeterde onderhuidse circulatie, waardoor vochtafvoer wordt gestimuleerd.

Positieve effecten van de behandelingen zijn:

  • Vermindering van de omvang van oedeem
  • Pijnvermindering
  • Functieverbetering
  • Meer bewegingsvrijheid
  • Afname infectiekans

Vergoeding

Oedeemtherapie wordt, afhankelijk van de indicatie, vergoed vanuit het basispakket of het aanvullend pakket van uw zorgverzekeraar. Raadpleeg uw polisvoorwaarden en informeer bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding.