Huid- en Laserkliniek
Erkende huidtherapeut
Vergoed door zorgverzekeraar

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn donkere verkleuringen van de huid, waardoor ze erg kunnen opvallen. Wanneer er een opeenhoping van pigment in de huid plaatsvindt ontstaat er een pigmentvlek, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Vaak ontstaan pigmentvlekken op plaatsen waar de zon gemakkelijk bijkomt, zoals de handen en het gezicht. Pigmentvlekken in het gezicht kunnen cosmetisch erg storend zijn. Daarnaast worden mensen met donkere pigmentvlekken in het gezicht vaak ouder geschat dan dat ze werkelijk zijn. Deze pigmentvlekken nemen vaak toe naarmate zij ouder worden. Uiteraard kunnen sommige pigmentvlekken al vanaf de geboorte aanwezig zijn.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn ophopingen van pigmentcellen in de huid. De vorming van pigment is een natuurlijk proces en verloopt bij iedereen anders. Wanneer er een hoeveelheid te hoog geconcentreerde pigmentcellen op een bepaalde plaats aanwezig zijn, vormt dat extra veel pigment. Hierdoor wordt de huid vlekkerig en onregelmatig. Er zijn veel verschillende soorten pigmentvlekken zowel aangeboren als niet aangeboren, met telkens weer een andere oorzaak.

De aanwezigheid en hoeveelheid van pigmentvlekken is voor iedere huid anders en kan te maken hebben met de mate van blootstelling aan de zon, hormonale invloeden, het huidtype en erfelijkheid. Daarnaast is er ook een verschil in de soort pigmentvlekken die kunnen ontstaan en vaak in combinatie gaan met te veel aan zonlicht:

  • Beschadigingen van de huid, zoals wondjes, acne, ontstekingen of huidirritatie.
  • Hormonale veranderingen, zoals een zwangerschap en de overgang. Ook anticonceptie kan invloed hebben op het pigment in de huid.
  • Huidveroudering
  • Medicatie

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Er bestaan diverse soorten pigmentvlekken die in de opperhuid (epidermaal), in de lederhuid (dermaal) of in beide lagen van de huid gelegen zijn:

  • Cafe- au-lait-vlek: dit is een pigmentvlek die de kleur heeft van koffie met melk, vandaar de naam. Het is een veelvoorkomende goedaardige pigmentvlek die tijdens de geboorte al aanwezig is, maar pas na enkele weken of maanden zichtbaar.
  • Dermatosis papulosa nigra: dit is een goedaardige huidaandoening die gezien wordt bij mensen met een donkere huid. Het zijn kleine bruin-zwart gekleurde verheven bultjes die voornamelijk voorkomen in het gezicht.
  • Melasma: ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Dit is een pigmentstoornis waarbij grillige bruine vlekken ontstaan in het gezicht. Hormonale factoren spelen de belangrijkste rol bij het ontstaan van een melasma.
  • Ouderdomsvlekken: dit is de meest voorkomende vorm van pigmentvlekken. Deze pigmentvlekken worden veroorzaakt door de zon. Een andere benaming voor deze pigmentstoornis is daarom ‘lentigo solaris’. Ouderdomsvlekken zijn gelokaliseerd op veel zonbeschenen plaatsen van het lichaam, zoals het gezicht, de hals en de handen.
  • Poikyloderma van Vivatte: roodbruine vlekken aan de zijkant van de hals en met soms een uitbreiding naar het decolleté. Poikyloderma van Vivatte is een vorm van zonneschade.
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie: pigmentatie die optreedt na een beschadiging of ontsteking van de huid, zoals acne, wondjes en ingegroeide haartjes.

Wat kunt u zelf tegen pigmentvlekken doen?

Bewustwording van de oorzaken is in eerste instantie heel belangrijk om eventuele nieuwe opkomende pigmentvlekken te voorkomen. Denk hierbij aan overmatige zonblootstelling, medicatie, een wisselende hormoonhuishouding of het krabben aan de huid. Is uw huid gevoelig voor pigment? Houdt hier dan extra rekening mee! Daarnaast kunnen juiste huidverzorgingsproducten al een verschil maken voor zowel het verminderen van pigment als het voorkomen van nieuw pigment. Afhankelijk van de vorm en diepte van het pigment zijn er verschillende ingrediënten die kunnen helpen bij het verminderen en voorkomen van pigmentvlekken. Wij geven u graag een persoonlijk advies in onze kliniek.

Welke behandeling zijn er tegen pigmentvlekken?

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten pigmentvlekken. Zoals hierboven beschreven staat kan pigment zowel oppervlakkig als diep in de huid gelegen zijn. Dit zal niet alleen de keuze voor de meest effectieve behandelmethode beïnvloeden, maar ook het verwachtingsbeeld van de behandelingen. Daarnaast speelt ook uw huidskleur, de locatie van het pigment en de grootte hiervan een belangrijke rol.