Huid- en Laserkliniek
Erkende huidtherapeut
Vergoed door zorgverzekeraar

Roodheid

Roodheid is een heel normaal verschijnsel wat vrijwel ieder mens kent. Een rode huid kenmerkt zich door roodheid op de wangen, de neus, het voorhoofd of de kin. Vaak in combinatie met rode of blauwe adertjes. Wanneer roodheid optreedt in het gezicht kan dat komen door inspanningen of door emoties. Sommige mensen hebben van nature een gevoelige huid en wordt snel rood. Tevens kan roodheid verergeren door inwendige en uitwendige triggers, zoals hormonale schommelingen, temperatuurswisselingen, stress en bepaalde cosmetica. Als roodheid niet vanzelf wegtrekt en continu aanwezig is, kan roodheid in het gezicht cosmetisch erg storend ervaren worden. Wanneer er sprake is van blijvende roodheid kan dat ook een symptoom zijn van een ontstekingsreactie of overmatige blootstelling aan de zon. De huidtherapeut kan de klachten goed herkennen en daarnaast kunnen zij deze klachten vaak effectief behandelen.

Hoe ontstaat roodheid?

Roodheid is een symptoom wat veel voorkomt. Roodheid kan een uiting zijn van een geïrriteerde of een gevoelige huid en kan vervolgens verergeren door verschillende inwendige of uitwendige triggers. Blijvende roodheid kan ook een symptoom zijn van een vaatafwijking, zoals couperose of rosacea, dit is vaak erfelijk bepaald. Wanneer we ouder worden verliezen onze vaatwanden zijn elasticiteit waardoor deze verzwakken. Ook wordt onze huid dunner wanneer we ouder worden waardoor bloedvaatjes meer zichtbaar worden in de huid. Daarnaast kan overmatig zonnen, roken, medicatie, cosmetica en een zwangerschap een rol spelen bij het optreden van roodheid.

Welke vormen van roodheid zijn er?

Er bestaan diverse vormen van roodheid:

  • Allergische reactie of overgevoeligheid: roodheid die ontstaat na contact met irriterende stoffen.
  • Couperose: talrijke verwijde rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht.
  • Diffuse roodheid: blijvende vlekkerige of egale roodheid van de huid wat voornamelijk voorkomt in het gezicht en de hals.
  • Eczeem of psoriasis: roodheid die optreedt als onderdeel van onderliggende huidziekte.
  • Kersenwratjes: kleine rode bolletjes op de huid. Kersenwratjes komen voornamelijk voor op het lichaam.
  • Ooievaarsbeet: een rood/roze vlek op de huid die al vanaf de geboorte aanwezig is.
  • Poikiloderma van Civatte: pigmentstoornis in combinatie met zonneschade en verouderingsverschijnselen, gelokaliseerd op veel zonbeschenen plaatsen van de huid.
  • Postinflammatoir erytheem: roodheid die ontstaat na het uitdoven van een ontsteking, zoals acne.
  • Rosacea: een chronische ontsteking van de huid. Klachten kunnen per stadia verergeren van diffuse roodheid tot hevige ontstekingen en vergroving van de huidstructuur.
  • Spider naevus: een veel voorkomende onschuldige vaataandoening, ook wel een ‘spinnenkopje’ genoemd, door zijn verwijde bloedvaatjes in een spin-vorm.
  • Wijnvlek: een goedaardige aangeboren vaatafwijking in de vorm van een rode vlek.
  • Zonverbranding: roodheid die ontstaat na overmatige blootstelling van zonlicht.

Wat kunt u zelf tegen roodheid doen?

Het is belangrijk om een rode huid voorzichtig te behandelen. Wanneer de oorzaak van uw roodheid is vastgesteld, is het verstandig om verergerende triggers te vermijden. Bij Huidzorg Westland onderzoeken we de oorzaak van de roodheid naar aanleiding van een een grondig huidtherapeutisch onderzoek tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Het is belangrijk om tijdig aan de bel te trekken wanneer u een ontsteking vermoed. Ook bij diffuse roodheid en/of verwijde bloedvaatjes is het verstandig om snel in actie te komen om uiteindelijk verergering van de roodheid te voorkomen.

Welke behandeling zijn er tegen roodheid?

Wilt u graag van uw roodheid af? Huidzorg Westland is gespecialiseerd in de aanpak van diverse behandelingen van roodheid en helpt u graag verder. Verwijde bloedvaatjes in de huid spelen geen rol meer bij de af- en aanvoer van zuurstof en afvalstoffen, waardoor deze vaatjes veilig en effectief verwijderd kunnen worden. Wanneer er sprake is van rosacea bestaat de behandeling uit het gericht bestrijden van de aanwezige symptomen, het uitdoven van de ontstekingsreactie, het herstellen van de huidweerstand en het veilig verwijderen van de aanwezigheid van verwijde bloedvaatjes en diffuse roodheid. Tijdens een gratis intakegesprek doet onze huidtherapeut een uitgebreide huidanalyse en stelt zij aan de hand van uw wensen en klachten een persoonlijk behandelplan op met de meest geschikte behandeling voor u. Tevens geeft de huidtherapeut u een persoonlijk advies.